Udko z kaczki w kapuście kiszonej

brussels sprouts, raindrop, dew-4978068.jpg

Składniki:

  • 2 udka z kaczki ze skórą
  • 500g kapusty kiszonej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn najlepiej gałązka świeżego,
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200ml wody
  • 2 szt. Jabłek twardych

Wykonanie: 

Udka lekko ponacinać i zamarynować w oleju z przyprawami. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki.

Kapustę pokroić. Do naczynia żaroodpornego włożyć zamarynowane udka, koncentrat i podlać wodą. Pozostaną marynatę dodać do potrawy polewając na górze. Zamknąć naczynie i piec w piekarniku w temperaturze 2200C przez około 1,5-2 godzin. Pod koniec zdjąć górę naczynia, by udka się zarumieniły i były chrupiące.

Shopping Cart