Rozgrzewający napój

Składniki:

Rozgrzewający napój imbirowo-cytrynowy z miodem i miętą

Składniki:

cytryna – 1 szt.,

korzeń imbiru – 3-4 cm,

Miód z Cytryną i Imbirem – 2 łyżki

woda – 1 litr,

kilka liści mięty

Cytryna Kiszona 1/2 szt.

Wykonanie:

Na Zdrooowie 🙂

Wodę zagotować. Imbir umyć, obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Połowę pokroić na plasterki, z połowy wycisnąć sok. Do dzbanka przełożyć starty imbir i pokrojoną w plastry cytrynę. Zalać wrzątkiem i odstawić. Kiedy napój będzie jeszcze ciepły, ale nie gorący, dodać sok wyciśnięty z cytryny, Cytrynę Kiszoną, Miód z Cytryną i Imbirem oraz kilka liści mięty, wymieszać.

Udko z kaczki w kapuście kiszonej

brussels sprouts, raindrop, dew-4978068.jpg

Składniki:

  • 2 udka z kaczki ze skórą
  • 500g kapusty kiszonej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn najlepiej gałązka świeżego,
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200ml wody
  • 2 szt. Jabłek twardych

Wykonanie: 

Udka lekko ponacinać i zamarynować w oleju z przyprawami. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki.

Kapustę pokroić. Do naczynia żaroodpornego włożyć zamarynowane udka, koncentrat i podlać wodą. Pozostaną marynatę dodać do potrawy polewając na górze. Zamknąć naczynie i piec w piekarniku w temperaturze 2200C przez około 1,5-2 godzin. Pod koniec zdjąć górę naczynia, by udka się zarumieniły i były chrupiące.

Zielony koktajl z miętowym miodem

mint, peppermint, leaves-1433826.jpg

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego lub  zwierzęcego 2%
  • 1 szt. kiwi
  • Garść młodych liści szpinaku baby
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu miętowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki razem zmiksować. Gdyby koktajl był za gęsty, dodać wody.

Smacznego

Malinowe naleśniki

raspberries, red, fruit-2699675.jpg

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub 1 szklanka mleka

(jeśli ciasto jest zbyt rzadkie proszę dodać nieco więcej mąki)

Dodatki:

  • Miód malinowy
  • Maliny świeże lub dowolne inne owoce

Wykonanie:

Wszystkie składniki razem zamieszać i zmiksować. Piec cienkie naleśniki na patelni bardzo mało wysmarowanej olejem lub na patelni teflonowej bez tłuszczu.

Na koniec dodać 1 łyżeczkę miodu oraz posypać świeżymi malinami i zawinąć naleśnik.

Smacznego

Shopping Cart