Zakwas z Buraka z Imbirem 250ml zawiera zdrowe bakterie, które powstają w procesie fermentacji mlekowej, a które są niezbędne w naszym organizmie. To w 100% naturalny, żywy, niepasteryzowany, lekko kwaskowaty napój probiotyczny.
Cechy i zastosowanie:
– najlepiej smakuje schłodzony
– świetnie sprawdzi się jako baza wzbogacająca smak barszczu czerwonego (jednak obróbka termiczna pozbawia zakwas większość cennych właściwości)
Właściwości:
– jest bogaty w witaminy: A, C i z grupy B
– zawiera: wapń, magnez, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, sód, potas, bor, żelazo, molibden, mangan, kobalt lit, rubid i cez
– posiada zdrowe bakterie, które powstają w procesie fermentacji mlekowej, a które są niezbędne w naszym organizmie
– to w 100% naturalny, żywy, niepasteryzowany, lekko kwaskowaty napój probiotyczny, który jest fantastycznym wsparciem procesu odbudowy flory bakteryjnej jelit np. po antybiotykoterapii
– ma działanie zasadotwórcze, przeciwzapalnie, bakteriobójcze i przeciwwirusowe (zalecany podczas grypy, anginy, kaszlu)
– wzmacnia układ kostny, wytrzymałość i odporność organizmu, ma zastosowanie w walce z zaparciami, łagodzi skutki trądziku
– reguluje poziom cholesterolu
– poprawia stan skóry, włosów i paznokci
– duża zawartość błonnika wspiera odchudzanie, pozytywnie wpływając na przemianę materii
– świetnie sprawdzi się „na kaca” polepszając samopoczucie, bo odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn
– wspomaga pracę wątroby i nerek
– obniża ciśnienie skurczowe, poprawia krążenie i wpływa na poprawę profilu lipidowego we krwi
– duża zawartość żelaza w burakach działa krwiotwórczo, leczy anemię, reguluje ciśnienie krwi i ma korzystny wpływ na stan naczyń krwionośnych. To z kolei wpływa na lepsze ukrwienie, a tym samym dotlenienie mózgu. Czujemy wówczas przypływ nowej energii podnoszącej poziom koncentracji, wydolności umysłowej i fizycznej organizmu.
Uwaga! Ze względu na sporą zawartość potasu w burakach zakwasu z nich nie powinny pić osoby z kamicą nerkową oraz cierpiące na dnę moczanową. Ponadto nadmierne spożycie może być przyczyną biegunki, którą można zatrzymać poprzez zmniejszenie spożywanej ilości zakwasu. Osoby chore, skarżące się na dolegliwości układu pokarmowego lub po prostu mające wątpliwości, czy Zakwas z Buraka jest zalecany dla nich i w jakiej ilości, powinny skonsultować się z dietetykiem, by na postawie wyników badań móc indywidualnie to ocenić.
WAŻNE UWAGI:
- zdrowe bakterie probiotyczne powstałe w procesie fermentacji mlekowej są żywe i cały czas pracują
- naturalnymi cechami kiszonek są napuchnięte słoiki, syczenie i gazowanie po otwarciu – oznaki te świadczą o tym, że proces naturalnej fermentacji przebiega prawidłowo
- zalecamy przechowywanie kiszonek w temperaturze do 12 stopni Celsjusza.