Kto by nie chciał cieszyć się świetnym zdrowiem, być pełnym radości, mieć dużo sił i energii? Wiadomo: wszyscy tego chcemy. Jednak o swoje dobre samopoczucie musimy zadbać sami! Wiele osób niezadowolonych ze swojego samopoczucia, sięga po leki, witaminy w pastylkach czy suplementy diety, nie zdając sobie sprawy, że mogą wszystkie te sztuczne specyfiki odstawić i zastąpić je zdrowym, naturalnym i pysznym produktem jakim jest miód!
Wydaje się, że o zaletach miodów wiemy dużo, a przynajmniej zdecydowanie więcej niż o działaniu kiszonek. Ale czy tak jest w istocie? Jakie mają właściwości, jak bardzo są nam potrzebne i jak potrafią pomóc? Wszyscy wiemy, że miód to produkt naturalny, wytwarzany przez pszczoły z nektaru roślin lub spadzi. Właśnie tylko taki, naturalnie wytworzony produkt możemy nazywać miodem.
Dobroczynne działanie miodów zostało opisane już w zachowanych zapiskach biblijnych i starożytnych notatkach. Jest wiele rodzajów miodów: spadziowy, gryczany, rzepakowy, akacjowy, lipowy, wrzosowy, wielokwiatowy… i wszystkie one mają nieoceniony wpływ na nasz organizm. Jednak jako baza Miodów Smakowych najlepiej sprawdzają się miody słonecznikowe, które podobnie jak inne rodzaje, mają szereg właściwości wyjątkowo cennych dla naszych organizmów: obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają miażdżycy i poprawiają dotlenienie serca, wspomagają system nerwowy i pracę mózgu. Wspomagają leczenie chorób wątroby, dróg żółciowych, wrzodów żołądka, łagodzą biegunkę i ułatwiają zasypianie. Potrafią zwalczać bakterie skuteczniej niż niektóre antybiotyki. Stany zapalne nosogardzieli można leczyć płukanką z miodu. Miodem można polać rany, a to znacznie przyspiesza ich gojenie, zmniejsza ryzyko powstania bliznowców. Świetnie sprawdzi się zamiast maści stosowany na spękane usta. W ramach profilaktyki przeciwgrypowej i przeciw przeziębieniowej w okresie jesienno-zimowym codziennie rano zaleca się rozpuścić w szklance wody o temperaturze do 40oC łyżkę miodu z dodatkiem soku z cytryny i wyciśniętego czosnku. W miodach znajdziemy również dużo mikroelementów, takich jak potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt, mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Miody działają przeciwnowotworowo i bakteriobójczo, a to ze względu na zawarty w nich nadtlenek wodoru i enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół. Zalecane są w okresach dużego wysiłku fizycznego i umysłowego, wyczerpaniu organizmu, przewlekłych chorób, a także przy niedoborach składników odżywczych. Mogą być również nieocenionym lekiem, który następnego dnia zneutralizuje skutki wypicia zbyt dużej ilości alkoholu.
Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, miody powinny się znaleźć w naszej codziennej diecie. Nie każdy jednak lubi ich smak i aromat, a to można bardzo łatwo zmienić poprzez dodatki ziół czy owoców. Aby u sceptyków przełamać tę barierę smaku w sklepie NaZdrooowie.pl proponujemy wielokwiatowe Miody Smakowe, a kto ich zasmakuje, szybko doceni ich unikatowe walory. Miód z Miętą, Miód z Cynamonem, Miód z Cytryną i Imbirem, Miód z Żurawiną… Każdy, na pewno każdy odnajdzie swój ulubiony smak miodu, a wówczas będzie mógł korzystać również z jego prozdrowotnych zalet.
Jak smakują takie miody?
Spośród tych, którzy skosztowali Miodów Smakowych nie było nikogo, komu nie przypadłyby do gustu! Oryginalnie, genialne, wyśmienite, fantastycznie, zupełnie inne – to najczęstsze recenzje degustatorów. Radość z odkrywania nowych smaków i obserwowanie jej u innych to dodatkowa satysfakcja. Taką radość odkrywania możemy podarować nie tylko sobie, czy najbliższym, ale zaskoczymy swoich gości i ich pociechy. Bo przecież słodkie Miody Smakowe z pewnością zyskają fanów również wśród dzieci. Tym bardziej, że mogą być receptą w przypadku braku przez nie apetytu. Codzienne podawanie go może zatem sprytnym sposobem na małego niejadka. Miodami Smakowymi możemy także słodzić niezbyt gorącą kawę czy herbatę, proszę tylko pomyśleć jaka może być wówczas pyszna…
Miody Smakowe w formie np. zestawu to doskonały pomysł na upominek lub prezent dla obdarowywanych w każdym wieku i przy każdej okazji.
Zaletą miodów jest również możliwość ich bardzo długiego przechowywania, nawet przez dwadzieścia lat. Wówczas warto zadbać o umieszczenie zamkniętego słoiczka w chłodnym pomieszczeniu.
Czy wszyscy mogą jeść miód?
Miody nie są wskazane dla osób uczulonych na pyłki kwiatowe czy składniki spadzi. Ze względu na ryzyko reakcji alergicznej podajemy je małym dzieciom dopiero od 12-13 miesiąca. Spożywanie miodów w nadmiarze niekorzystnie wpływa na osoby z cukrzycą i zaburzeniami pamięci. Osoby chore, skarżące się na różnego rodzaju dolegliwości lub po prostu mające wątpliwości, czy miody są zalecane w ich diecie i w jakiej ilości, powinny skonsultować się z dietetykiem, by na postawie wyników badań móc to indywidualnie ocenić.
Jak powstają Miody Smakowe?
Miody Smakowe to miody z połączone z poddanymi procesowi liofilizacji owocami lub ziołami. Liofilizacja to proces suszenia zamrożonych produktów. Przeprowadza się go w temperaturze poniżej -40oC, a następnie przy obniżonym ciśnieniu usuwa do 96% wody. Dzięki temu procesowi zachowują one naturalny smak, nie tracą swoich składników mineralnych, białek, tłuszczy i węglowodanów. Ponadto mogą być bardzo długo przechowywane, mimo że w czasie procesu liofilizacji nie stosuje się żadnych środków konserwujących. Taka sproszkowana forma owoców i ziół łączona jest z miodami w ilości kilku procent w zależności od smaku. Daje to wyjątkowy efekt smakowy przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich wartości zdrowotnych.