Zakwas z Czosnku Harnaś Kiszonego z Kurkumą 250 ml to produkt niepasteryzowany, to naturalna mieszanka kultur bakterii odpowiedzialna za przeprowadzanie procesów fermentacji. Wg wielu najlepszy z zakwasów, najbardziej intensywny i z każdym tygodniem coraz słodszy.
Harnaś to ostrzejsza, pikantniejsza odmiana czosnku w porównaniu z czosnkiem arkus. Jest tu więcej siarczanów i dlatego po ukiszeniu przybiera on zdecydowanie ciemniejsze kolory. Arkus pozostaje jasny, a harnaś już po kilku dniach sinieje i robi się zielony czy wręcz niebieski. Zatem niepokojący niektórych kolor harnasia, to raczej jego zaleta aniżeli wada.
Cechy i zastosowanie:
-Ma właściwości probiotyczne
– Zakwas z Czosnku Harnaś Kiszonego z Kurkumą najlepiej spożywać bez obróbki termicznej, by zachować wartości probiotycznej, ale również warto poprawić nim smak innych potraw, szczególnie zup, sosów lub marynat.
– Zdecydowanie polecany w łagodzeniu dolegliwości związanych z nadmiernym spożyciem alkoholi.
– Zalecamy systematyczne spożywanie około 50 ml wieczorem lub rano, najlepiej na czczo.
Właściwości:
-jego systematyczne spożywanie buduje odporność organizmu i poprawia jego gospodarkę wodno-zasadową.
-Jest źródłem wielu witamin, minerałów i kwasu mlekowego.
– Zakwas z Czosnku Harnaś Kiszonego z Kurkumą doskonale reguluje pracę jelit.
-Usuwa zbędne produkty przemiany materii chroniąc przed schorzeniami jelita grubego.
-Ponadto wpływa na stan skóry, paznokci i włosów.
WAŻNE UWAGI:
- zdrowe bakterie probiotyczne powstałe w procesie fermentacji mlekowej są żywe i cały czas pracują
- naturalnymi cechami kiszonek są napuchnięte słoiki, syczenie i gazowanie po otwarciu – oznaki te świadczą o tym, że proces naturalnej fermentacji przebiega prawidłowo
- zalecamy przechowywanie kiszonek w temperaturze do 12 stopni Celsjusza.