Kiszony Czosnek Niedźwiedzi to sezonowe niepasteryzowane pesto. Cechy i zastosowanie- ma wyrazisty, intensywny smak, choć jest nieco delikatniejszy niż surowy- może być traktowany jak niepasteryzowane pesto- można go wykorzystać do: sałatek, sosów, makaronów, kanapek, past, zapiekanek, zup lub masła smakowego Właściwości- zawiera allicynę, aminokwas będący pochodną siarki – pomaga oczyścić organizm z toksyn pobudzając pracę nerek i pęcherza, a siarka jest podstawowym składnikiem keratyny, a więc białka skóry, włosów i paznokci.- zawiera cynk, selen, mangan, witaminy: B6 i C oraz enzymy korzystanie oddziałujące na układ kostny.- działa jak naturalny antybiotyk, wspomagając leczenie zakażeń górnych dróg oddechowych- działa antynowotworowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, antymiażdżycowo i przeciwalergicznie- obniża ciśnienie krwi- zapobiega powstawaniu zgagi Uwaga!Nie każdy może stosować Czosnek Niedźwiedzi Kiszony. Ostrożność zalecana jest dzieciom, kobietom w ciąży oraz osobom przyjmującym niektóre leki (np. przeciwzakrzepowe). Osoby chore, skarżące się na dolegliwości układu pokarmowego lub po prostu mające wątpliwości, czy Czosnek Niedźwiedzi Kiszony jest zalecany dla nich i w jakiej ilości, powinny skonsultować się z dietetykiem, by na postawie wyników badań móc indywidualnie to ocenić.Czosnek Niedźwiedzi Kiszony ulega procesowi naturalnej fermentacji poprzez zanurzenie w solance – bez dodatku octu! Następnie dojrzewa co najmniej 7 dni. WAŻNE UWAGI:
- zdrowe bakterie probiotyczne powstałe w procesie fermentacji mlekowej są żywe i cały czas pracują
- naturalnymi cechami kiszonek są napuchnięte słoiki, syczenie i gazowanie po otwarciu – oznaki te świadczą o tym, że proces naturalnej fermentacji przebiega prawidłowo
- zalecamy przechowywanie kiszonek w temperaturze do 12 stopni Celsjusza.