Kiszony Kalafior to produkt niepasteryzowany, a to oznacza, że zawiera niezbędne w naszym organizmie zdrowe bakterie probiotyczne, które powstają w procesie fermentacji mlekowej.
Cechy i zastosowanie:
– jest chrupiący i bardzo smaczny
– może służyć jako przekąska, nietuzinkowa przystawka i oryginalny dodatek do wielu dań, kanapek, burgerów, sałatek oraz zup
Właściwości:
– jest bogaty w witaminy: A, C, E, K i kwas foliowy
– zawiera: żelazo, wapń, potas, sód, magnez i fosfor
– poprawia działanie układu trawiennego odbudowując florę bakteryjną, co sprzyja również odchudzaniu
– ma niski indeks glikemiczny, dlatego zalecany jest dla cukrzyków i osób będących na diecie redukcyjnej
– zawiera naturalne antybiotyki, które dobrze wpływają na pracę jelit i przyspieszają przemianę materii
– wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
– zalecany dla osób z reumatyzmem i chorobami wątroby
– działa odmładzająco oraz wzmacnia włosy i paznokcie
– zawiera antyoksydant o nazwie sulforafan, który ma zastosowanie w leczeniu wrzodów, a także działa przeciwnowotworowo w schorzeniach pęcherza moczowego, żołądka i prostaty.
Osoby chore, skarżące się na dolegliwości układu pokarmowego lub po prostu mające wątpliwości, czy Kiszony Kalafior jest zalecana dla nich i w jakiej ilości, powinny skonsultować się z dietetykiem, by na postawie wyników badań móc indywidualnie to ocenić.
Kalafior ulega procesowi naturalnej fermentacji poprzez zanurzenie w solance – bez dodatku octu! Następnie dojrzewa co najmniej 7 dni.
WAŻNE UWAGI:
- zdrowe bakterie probiotyczne powstałe w procesie fermentacji mlekowej są żywe i cały czas pracują
- naturalnymi cechami kiszonek są napuchnięte słoiki, syczenie i gazowanie po otwarciu – oznaki te świadczą o tym, że proces naturalnej fermentacji przebiega prawidłowo
- zalecamy przechowywanie kiszonek w temperaturze do 12 stopni Celsjusza.